Lad os bryde tabuet

Updated: Jul 18, 2020

I vores samfund har der i århundrede været en berøringsangst, når det kommer til mentale udfordringer. Selvom det er blevet bedre over de seneste år, så er der stadig en del tabuer, der har behov for at blive brudt.


Det gælder både generelt i samfundet, men i særdeleshed også inden for elitesport, hvor det ekstremt konkurrenceprægede miljø gør det endnu vigtigere, at du som udøver udstråler overskud og styrke, og aldrig viser svagheder. Problemet er netop, at det af mange ses som en svaghed at indrømme, at du er udfordret på det mentale. Det er svært at komme væk fra medmindre vi begynder at italesætte det. Vi bruger selv mange midler, både finansielt, men også fysisk, på at forbedre netop vores fysik og teknik, mens det mentale får lidt en birolle. Vi bruger simpelthen ikke nok midler på det, der kan sætte en hæmsko for det hele, nemlig hjernen.


Men er det en svaghed at italesætte aspekter, der påvirker din præstation på banen. Det synes jeg bestemt ikke. Det vidner netop om en målrettet atlet, der ved, hvad det hele handler om – nemlig at optimere præstationerne – og jeg ville selv ønske, at jeg havde haft mere opmærksomhed på det, da jeg selv spillede professionelt, så jeg kunne have håndteret modgang på en bedre måde.


Fysisk træning i udvikling, men hvad med den mentale?


De store sportshold verden over investerer massive mængder kapital i at deres atleter er i fysisk god form, har smertefrie knæ, kan træne bedre og hårdere end nogensinde osv. Nye komplekser bliver bygget igen og igen. Hold som Manchester City, FC Barcelona, New England Patriots, Dallas Cowboys og Baltimore Ravens har bygget milliarddyre træningsfaciliteter, så deres spillere får de bedste forudsætninger for at præstere deres bedste. De er også begyndt at tilknytte sportspsykologiske eksperter i højere grad, for de har fået øjnene op for den effekt, som mental udvikling kan bringe.

Men hvad gør du som en ganske almindelig udøver, der ikke har adgang til sådanne faciliteter? Du sætter ord på det.


Det kan du gøre ved at gå til din træner, din ven, kæreste, kone eller mand, hvis du er så privilegeret at have den mulighed. Men har du ikke en træner, der vil være lydhør, så skal du ikke give op. Der er en masse ting, som du kan gøre selv. Du kan og bør opsøge, undersøge og arbejde med de mentale aspekter. Det behøver ikke du ikke dyre faciliteter eller en hær af eksperter for at gøre, men det hjælper selvfølgelig at have guide, så du kan få et mentalt forspring.


Det mentale forspring


Ovenstående er netop årsagen til, at vi hos HH Mentality har sat en podcast i verden med det formål at belyse mentale udfordringer. I programmet dykker vi ned i en lang række mentale aspekter, der relaterer sig til atleter, hvor vi, ud over at belyse, også kommer med tips og gode råd til, hvordan du selv kan arbejde med dine udfordringer. For selvom du ikke behøver eksperthjælp eller topmoderne faciliteter, så hjælper det nu engang at have en guide.


Det mentale forspring kan du lytte til her på siden eller i iTunes, Soundcloud og Spotify, og har du lyst til at deltage i samtalen, er du velkommen til at kontakte os på de sociale medier eller over mail. For vi når aldrig ud over barrieren, der er tabuet forbundet med mentale udfordringer, medmindre vi sætter ord på dem. Så lad os sætte dem i perspektiv, lad os tale om dem og lad os bryde fortidens uheldige tolkning af dem, samtidig med, at vi forbedre vores egne præstationer – både på og uden for banen.

27 views0 comments

Recent Posts

See All